Trijumf prijateljstva u akciji #KodKuceJeZakon

Jedan veoma neobičan period, kakav nismo doživeli nikada pre, polako se, na radost svih nas, pretvara u uspomenu

Trijumf prijateljstva u akciji #KodKuceJeZakon

čet, 14. maj 2020.


Jedan veoma neobičan period, kakav nismo doživeli nikada pre, polako se, na radost svih nas, pretvara u uspomenu.

U proteklih par meseci svi smo naučili ili makar utvrdili mnoge važne lekcije – one životne. Podsetili smo se koliko je važno da čuvamo zdravlje i prirodu, da budemo odgovorni i solidarni i da, poput pravog tima, pazimo jedni na druge.

Proteklih nedelja smo, takođe, možda više nego ikada pre, uvideli i koliko je prijateljstvo važno i koliko ono veliko može biti čak i onda kad fizički nismo jedni kraj drugih. Zapravo, pokazalo se da tada pravo prijateljstvo čak postaje veće.

Ova priča baš o tome govori. Njen naslov mogao bi da stane pod sada svima dobro poznati haštag #KodKuceJeZakon.

Upravo ovaj moto je u protekla dva meseca uspeo da na jednom mestu okupi mnogobrojne prijatelje Dunav osiguranje Sportskih igara mladih sa svih kontinenata i svih tačaka na globusu. Poznati sportisti, ambasadori Igara, glumci, voditelji i druge važne ličnosti udružile su se u okviru naše kampanje #KodKuceJeZakon kako bi svim našim SIM-ovcima u čitavom regionu tokom vanrednog stanja pružili reči podrške. Svi oni su naše male sportiste sopstvenim primerom motivisali da ostanu u svojim domovima i da na taj način doprinesu da zajedničkim snagama vreme do ponovnih susreta učinimo što kraćim.

Ovu edukativnu preventivnu akciju realizovali smo zajedno sa kolegama iz Igara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a svi zajedno smo našim SIM-ovcima iz regiona, putem društvenih mreža, pružili i edukativan i zabavan sadržaj kojim su na kvalitetan način ispunili vreme do povratka na sportske terene.

Tako je SIM-ovcima dobro poznat haštag #IgreSuZakon, sada dobio još jednu varijantu: #KodKuceJeZakon. Naši drugari su brzo usvojili ovaj novi haštag i počeli su rado da ga koriste i – što je najvažnije – poštuju i primenjuju, dokazujući da su vrlo odgovorni i savesni ne samo na terenu, već i van njega.

U kampanju #KodKuceJeZakon se, tokom proteklih nedelja, uključilo čak pedeset sportista, glumaca, voditelja i drugih istaknutih javnih ličnosti iz Srbije, regiona i celog sveta. Među njima su ambasadori Igara Johanes Han, Aleksander Čeferin, Slaven Bilić i Predrag Mijatović, koji je uz Igre više od jedne decenije, kao i legendarni portugalski fudbalski as Luis Figo, srpski div u NBA Bobi Marjanović, te nekadašnje fudbalske legende Zvezde i Partizana – Dragan Stojković Piksi i Saša Ilić.

Oni su svima u regionu, a posebno učesnicima i ljubiteljima Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, preko kanala komunikacije naše organizacije, svakodnevno slali poruke podrške podsećajući ih da je od presudnog značaja da svi budemo odgovorni prema sebi i drugima i naglašavajući koliko su važne uzajamna podrška i solidarnost.

Evo kakve su poruke oni poslali.

Johanes Han, komesar Evropske komisije i ambasador Igara:

– U današnjim izazovnim vremenima svi smo dužni da poštujemo pravila higijene i da ostanemo kod kuće. Sportske igre mladih su bazirane na opštem dobru, pa se nadam da ćete se i vi ponašati odgovorno prema društvu, prema svojim roditeljima, bakama i dekama i da ćete ostati zdravi i bezbedni u svojim domovima. Znam da mogu da računam na vas.

Bobi Marjanović, srpski košarkaš koji trenutno igra za Dalas Maverikse u Americi:

– Budite odgovorni prema sebi i prema drugima, Igre su zakon, a ovih dana i #KodKuceJeZakon.

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA i ambasador Igara:

– Iako su mnogobrojni sportski događaji ove godine odloženi, radujem se što ćemo se uskoro ponovo družiti na takmičenjima u okviru Sportskih igara mladih. Do tada vas, kao vaš ambasador i prijatelj, molim da ostanete u svojim kućama i brinete o svojim bližnjima.

Slaven Bilić, proslavljeni hrvatski fudbaler, trener i ambasador Igara:

– Sportske igre mladih su mi odavno jedan od najdražih projekata, jer ujedinjuju ono najbolje – decu i sport. Sport je jako bitan deo vašeg i mog života, ali sada je vreme da ostanemo kod kuće, jer #KodKuceJeZakon. Trenirajte i u svojim domovima, kao što to čine i moji igrači, i ne zaboravite da vas vrlo brzo očekuje nastavak najvećeg turnira u malom fudbalu Coca-Cola kup, koji se realizuje u okviru Sportskih igara mladih. Čuvajte sebe i svoje najmilije i vidimo se uskoro.

Luis Figo, dobitnik Zlatne lopte 2000. godine i veliki prijatelj Dunav osiguranje Sportskih igara mladih:

– Verujem da ste nestrpljivi zbog povratka na sportske terene – i ja sam. Jedva čekam da se to dogodi i radujem se skorašnjem nastavku Igara. Navijam za sve vas – a ima vas više od 200.000 koji učestvujete u Igrama svake godine. Do skorog viđenja, ostanite kod kuće i budite zdravi.

Predrag Mijatović, naš proslavljeni fudbaler i jedan od prvih ambasadora Igara:

– Ponosni sam ambasador Dunav osiguranje Sportskih igara mladih već dugi niz godina. Ova manifestacija promoviše najbolje sportske i ljudske vrednosti. Nastavak sezone Igara očekujemo uskoro, stoga pripremajte se – u svojim domovima, naravno – jer #KodKuceJeZakon. Radujem se državnoj završnici Coca-Cola kupa u malom fudbalu, kada ćemo se opet svi družiti.

Luka Modrić, hrvatski reprezentativac, fudbaler Real Madrida i ambasador Igara:

– Vreme je da svi zajedno i ovog puta pokažemo zajedništvo i odgovornost, koje vi inače pokazujete na takmičenjima u okviru Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Prevencija je trenutno ključ i zato – #KodKuceJeZakon. No, isto tako je važno ostati i u formi, pa stoga trenirajte svakoga dana i potrudite se da na kreativan način provedete vreme kod kuće.

Nemanja Matić, srpsku fudbaler, koji igra za Mančester junajted i dugogodišnji ambasador Igara:

– Kao vaš ambasador, ali i kao sportista, otac i suprug apelujem na vas da ostanete kod svojih kuća uz svoje najmilije, jer je sada najvažnije da sačuvamo svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana. Ubrzo ćemo se ponovo družiti na sportskim terenima takmičeći se na najvećoj manifestaciji amaterskog sporta kod nas – Dunav osiguranje Sportske igre mladih.

Edin Džeko, bosanski fudbaler koji igra za Romu i ambasador Igara:

– Više nego ikad, vreme je da pokažete zajedništvo kakvo ste do sada pokazivali na sportskim terenima širom regiona. Čuvajte sebe i svoje najmilije, a mi se uskoro vidimo u nastavku najveće amaterske sportske manifestacije.

Sven Jeran Erikson, švedski fudbalski trener i ambasador Igara:

– U ovim vremenima je veoma važno da vi, vaši prijatelji i vaši voljeni ostanete zdravi. Čuvajte se! Vidimo se ovog leta na Igrama!

Filip Kostić, fudbalski reprezentativac Srbije i jedan od najboljih igrača Ajntrahta iz Frankfurta:

– Svoje vreme ovih dana provodim uz TV, telefon i treninge u kućnim uslovima. Budite kreativni i trenirate kako biste ostali u što boljoj formi kada ovo sve prođe. A da bi što pre prošlo, moramo svi da pokažemo solidarnost i odgovornost i da ostanemo u svojim kućama jer #KodKuceJeZakon.

Darijo Srna, hrvatski reprezentativac i fudbaler Šahtjora iz Donjecka:

– Srećan sam što će se Sportske igre mladih nastaviti i ove godine i što ćemo nastaviti da ispisujemo stranice najlepše sportske bajke u regionu. Prošle godine na Igrama je učestvovalo više od 200.000 dece i s nestrpljenjem očekujemo još jedno zajedničko druženje. Deset sportskih disciplina i prijave za moj najdraži Coca-Cola kup u malom fudbalu uskoro vas očekuju, a do tada čuvajte se, budite zdravi i ne zaboravite – kod kuće je zakon.

Vladimir Cupara, rukometni reprezentativac Srbije:

–Čuvajte se! Ostanite kod kuće, jer #KodKuceJeZakon!

Luka Karabatić, francuski rukometaš i reprezentativac i novi ambasador Igara:

–Srećan sam što sam se pridružio porodici ambasadora Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Radujem se skorom nastavku Igara, a do tada ću vreme provoditi sa svojim voljenima kod kuće, jer #KodKuceJeZakon.

Našim SIM-ovcima podršku su u okviru kampanje #KodKuceJeZakon pružili i Strahinja Jovančević, Ivana i Danilo Anđušić, Dušan Borković, Nikola Peković, Milica Dabović, Dea Đurđević i Mladen Mijatović, Slobodan Bitević, Nenad Beđik, Aleksandar Atanasijević, Mladen Krstajić, Jelena Dimitrijević, Janko Tipsarević, Nemanja Majdov, Goran Anđelković, Miona Marković, Sanja i Miloš Vasić, Biljana Obradović, Slobodan Kovač, Milan Bigović, Boris Bunjak, Igor Kovačić, Marija Egelja, Andrej Šepetkovski, Mateja Kežman, Ratko Nikolić, Slobodan Stanojlović, Željka Nikolić, Slaviša Božičić, Milan Borjan, Andrea Trinkijeri, Valter Zenga, Milan Marić, Novica Veličković i Darko Kovačević.

U ime Dunav osiguranje Sportskih igara mladih svima njima veliko HVALA na tome što zajedno sa nama koračaju istim putem deleći istu želju – da na svakom koraku ulepšamo detinjstvo sve naše dece i da ih svojim primerom naučimo da – prijatelj ostaje prijatelj. Od detinjstva – zauvek.

Tako će biti i u novoj sezoni najlepše sportske bajke, koja je na vidiku, baš zahvaljujući našoj zajedničkoj odgovornosti i solidarnosti u proteklom periodu. Vidimo se u novim avanturama na sportskim terenima! Jer #IgreSuZakon

Posebnu zahvalnost dugujemo pulu naših sponzora:

Našem generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca- Cola i Coca – Cola HBC, Banka Poštanska štedionica, Elektroprivreda Srbije, Naftnoj industriji Srbije i Podravka Srbija.