Vranjancima zlato, srebrne Pazarke

Naš saradnik i legenda sportskog novinarstva Jovan Jovanović sa lica mesta napravio autorski tekst sa Međunarodnog finala SIM 2017 u basketu 3 na 3

Vranjancima zlato, srebrne Pazarke

ned, 20. avgust 2017.


Važno je družiti se, važno je igrati, važno je... Ma, važno je i da se pobedi. Pa makar se u muškom finalu basketa tri na tri sastale ekipe iz Srbije. Jedna je morala da pobedi. A, pobedila je lepršavija, pa i tehnički uigranija vranjska družina (Panteri) protiv vršnjaka iz Pančeva – 21:18.

U zvezdanoj splitskoj noći, na terenu gde je sve prštalo i istovremeno dizalo 300 do 400 ljudi prisutnih na tribinama basketaških terena studentskog kampusa, desilo se, eto, srpsko finale. Prema očekivanju? Mnogi kažu – Da.

Ono što se očekivalo, to se i ostvarilo. Sijaset majstorskih poteza, tehnike dostojne starijeg uzrasta koji već godinama ima košarkašku loptu kao obaveznu igračku,  proigravanja, lopte iza leđa, skokovi, šutevi sa distance... I, kao u svakoj igri, neko je morao da ponese epitet najboljeg. Ovoga puta, posrećilo se Vranjancima predvođenim Vukotom Veličkovićem, po mnogim ocenama najubedljivijem pojedincu završnog turnira.

Veličković je bio taj tas na vagi, ta nijansa, koja je – presudila. Ali, zaista bi nepravda bila zaobiđi njegove saigrače, Vukašina Kostića, Ivana Maričića i Bogdana Stankovića, koji su, svako na svoj način, utabali put ka trijumfu i zlatnoj medalji za Srbiju.

Slavi Vranje, slavi trener Nemanja Ristić, slavi i Srbija. Da, Srbija slavi šampiona, ali Srbija slavi i vicešampiona iz Pančeva. Pohvale Vladanu Andriću, Jovicu Đorđevu, Nikoli Markoviću i Danilu Marinkoviću, pohvale za sve što su uradili. Nezadovoljan je ipak, samo njihov trener Miodrag Tasić, svakakao najbučniji čovek na svim utakmicama odigranim u subotu. Njegovi saveti najčešće su dolazili u pravi čas, nosili momke, no, ispostavilo se da u određenim, odlučujućim trenucima to nije bilo dovoljno u duelu sa boljim Vranjem.

Veliki uspeh ostvarile su i basketašice Novog Pazara. Njihovo drugo mesto predstavlja pravi podvig, zapeta, budući da su se našle između predstavnica Zagreba i domaćina Splita. Minela Mehović, Anja Popović, Ismihana Šrijelj i Neda Nikolić donele su, dakle, srebrnu medalju Srbiji. Kapa dole njima, komplimenti treneru Samiru Hačkoviću. Još nešto: Srbiju su u Splitu predstavljale i basketašice Kraljeva, koje su dale sve od sebe da dostojno prezentuju, kako svoj grad, tako i zemlju iz koje dolaze.

Nažalost, za njih nije bilo mesta na postolju, ali, kada se sve sabere i oduzme kompletan utisak o učešću srpskih basketašica i basketaša je, zbilja, blistav.

Jedna zlatna, dve srebrne medalje, uspeh kojim se Srbija ponosi.

Jovan Jovanović