Između dve vatre

Između dve vatre je ime tradicionalne igre koja se uči na časovima fizičke kulture širom sveta, obično u osnovnoj školi.

Između dve vatre

Ekipa može prijaviti najviše devet a najmanje osam igrača. Takmičenje se odvija u dve uzrasne kategorije, i to: pioniri i mlađi pioniri.

U igri učestvuje osam igrača (sedam plus jedan). Sedam igrača u polju i jedan kapiten/vatra. U ekipi mora biti minimum 3 dečaka ili 3 devojčice tj. ekipa mora biti sastavljena od dečaka i devojčica u razmeri tri prema pet, četiri prema četiri ili pet prema tri (3:5, 4:4 ili 5:3).

Ekipa može imati najviše jednu zamenu. Zamenski igrač može ulaziti u igru tokom seta, ali vodeći računa da se ne promeni razmera dečaka i devojčica. Prilikom ulaska zamenskog igrača sudija mora proveriti razmeru igrača u ekipi na terenu.

Ako ekipa ne može ispunjavati razmeru dečaka i devojčica u drugom i trećem setu, gubi taj set a ako ne može ispunjavati propozicije za učešće još od prvog seta gubi utakmicu.

Ova igra se igra specijalnom loptom koja mora biti mekana i sunđerasta. Obim te lopte je između dvadeset i pet i dvadeset i osam centimetara a težina iznosi oko sto grama. U slučaju pitanja vezanih za loptu neophodno je kontaktirati gradskog koordinatora ili Odeljenje za takmičenje SIM-a.

Po sedam igrača nalazi se u svom delu terena (u svojoj polovini) a kapiten/vatra se nalazi na suprotnoj strani tj. slobodnoj zoni iza osnovne linije tako da se suparnička eipa nalazi između njega i njegove ekipe. Kapiten/vatra se može menjati samo između setova.

U prvom i drugom setu kapiten/vatra mora biti jednom dečak i jednom devojčica. U trećem setu mogu biti dečak ili devojčica.

Cilj igre je da svaka ekipa, rukom bačenu loptu neodbranjivo pogodi igrača protivničke ekipe u njihovom polju, a cilj protivničke ekipe tj. ekipe koja nije u posedu lopte je da izbegne iste namere protivničke ekipe (da izbegne da bude pogođen ili da uhvati loptu pri njenom letu ka sebi). Neodbranjivi pogodak mora biti vidljiv.

Pre početka igre sudija obavlja žreb uz prisustvo kapitena obe ekipe. Ekipa koja dobije žreb dolazi u posed lopte na početku prvog seta. Na početku drugog seta ekipa koja je izgubila žreb dobija loptu za početak seta. Pre početka trećeg seta ponovo se obavlja žreb kao pre početka prvog seta.

Igra počinje tako da kapiten/vatra otvara igru prebacivanjem lopte preko protivničkog polja. Nakon uspešna dva početna prebacivanja ekipa koja je u posedu lopte može odmah gađati protivničke igrače. Ukoliko je prebacivanje bilo neuspešno pravo prebacivanja dobija protivnička ekipa. Za neuspešno dodavanje se smatra ono dodavanje kada lopta dođe u posed protivničkog tima.

Kada je igrač pogođen ekipa je osvojila poen. Ekipa dobija poen kada pogodi protivničkog igrača a potom lopta didirne tlo. Ukoliko sam igrač koji je gađan ili neko od igrača bilo koje ekipe uhavati loptu igrač nije pogođen (igrač je spašen) i može nastaviti sa igrom.

Ukoliko lopta u jednom letu pogodi više igrača i padne na tlo, ekipa osvaja broj poena u odnosu na broj pogođenih igrača (za svakog pogođenog igrača po jedan poen) a svi pogođeni igrači napuštaju polje za igru.

Ekipa koja prva osvoji petnaest poena pobednik je prvog ili drugog seta. Ekipa koja osvoji dva seta pobenik je utakmice. Ukoliko obe ekipe posle odigrana dva seta osvoje po jedan set igraće se treći set na ispadanje. Ekipa koja pobedi treći set pobednik je utakmice.

Treći ili odlučujući set „tie-break“ se igra izbacivanjem iz igre igrača protivničke ekipe jednokratnim pogađanjima. Izbačeni igrač ide na svoju bočnu stranu slobodne zone (levu ili desnu) koja podrazumeva da ne sme stati na osnovnu liniju pored igrača koji se već tu nalazio (kapiten/vatra) tak da se protivničko polje nalazi između četiri vatre. Kada svih sedam igrača bude izbačeno iz polja u polje ulazi igrač sa osnovne linije (kapiten/vatra) koji takođe ima jedan žaivot dok na njegovo dotadašnje mesto dolazi jedan od članova njegove ekipe.

Bilo koji igrač može zameniti igrača (kapitena/vatru) na osnovnoj liniji kada isti ulazi u igru. To jedino ne može biti zadnji pogonjeni igrač iz polja.

Za svaki od tri prekršaja koji obuhvataju prestupanja, izlaske iz terena ili dodire sa protivničkim igračem dosuđuje se gubitak lopte.

  • Smatra se da je igrač prestupio kada celim stopalom pređe na deo terena van svog polja za igru. Linije terena za igru su sastavni deo terena i ne smatra se da je igrač prestupio ako zgazi na njih. Ovo pravilo važi i za igrača na osnovnoj liniji (kapitena/vatru).
  • Ukoliko se igrač nalazi u svom polju i uhvati loptu koja je u vazduhu van polja, igra se nastavlja.
  • Ako igrač izađe iz svog polja da bi izbegao da bude pogođen, dodeljuje se poen protivničkoj ekipi (u slučaju da se to dogodi u trećem setu, taj igrač se smatra izbačenim i napušta polje).
  • Ako igrač prilikom gađanja protivničkog igrača izvodi skok-šut i u letu doskoči u protivnički deo terena, smatraće se da je prestupio i lopta se dodeljuje protivničkoj ekipi.

Sve akcije igrača koje uključuju izmicanje i pomaganje pri izmicanju (povlačenje igrača za dres, teranje u čučanj i sl) u vlastitom polju su dozvoljene.

Igrač koji dođe u posed lopte mora sa njom izvršiti napadačku akciju i ne sme je dodavati saigraču unutar svog polja. U slučaju povrede ovog pravila lopta se dodeljuje protivničkoj ekipi.

Nakon postignutog poena igru nastavlja igrač koji je pogođen ako je lopta ostala u polju za igru. Ako lopta nije ostala u polju za igru tima iz kog je igrač pogođen, lopta se dodeljuje igraču na osnovnoj liniji (kapitenu/vatri) koji nastavlja igru. U slučaju trešeg seta igru takođe nastavlja igrač koaji je pogođen ali odnoseći loptu van terena za igru i gađajući sa bočne strane polja za igru.

Pravo nastupa na turniru utvrđuje Koordinator sporta. Identitet takmičara utvrđuje se pre početka turnira bilo kojim dokumentom sa fotografijom takmičara (pasoš, đačka knjižica, sportska legitimacija i sl) a u nedostatku takvog dokumenta kopijom Izvoda iz Matične knjige državljana ili Matične knjige rođenih.

Između dve vatre se igra na terenu dimenzija osamnaest metara sa devet metara (18x9m).