MEDALJE I NOVA PRIJATELJSTVA OBELEŽILI ZAVRŠNICU IGARA U SPLITU

U Splitu je održana velika Međunarodna završnica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Dečaci i devojčice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije uživali su u druženju, ali su odmerili snage i na sportskim takmičenjima u deset disciplina.

MEDALJE I NOVA PRIJATELJSTVA OBELEŽILI ZAVRŠNICU IGARA U SPLITU

ned, 21. avgust 2022.


Pored sjajnih utisaka koje nose sa splitskih plaža, SIMOVCI iz Srbije poneli su i medalje. Na turniru u igri Lino između dve vatre, ekipa „Dragišinci“  osvojila je zlatne, a ekipa „Mišići“ bronzane medalje. Na takmičenju u odbojci na pesku ekipa “Partizan 2” osvojila je treće mesto, dok su se momci iz Velikog Gradišta okitili srebrnim medaljama. Odbojkašice ekipe “Crnjanski” osvojile su četvrto mesto.

Turnir u tenisu doneo je novu radost u tim Srbije. Mina Kapor, mlada ambasadorka Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, ponovila je prošlogodišnji uspeh osvajanjem zlatne medalje. Srebrno odličje je pripalo njenoj dobroj drugarici Ivi Kovačević. U konkurenciji dečaka Mihailo Branković osvojio je srebrnu medalju. Vrhunski tenis prikazao je i naš četvrti predstavnik Bogdan Milićević.

Trka na 60 metara donela je nova uzbuđenja. Benjamin Kokor je na svom četvrtom učešću na Međunarodnoj završnici konačno stigao do zlatne medalje. Peo se stepenik po stepenik, jer ovaj dečak kao uspomenu na Sportske igre mladih već ima bronzu i srebro. Njegova vršnjakinja Fatima Dupljak osvojila je bronzanu medalju. U mlađim kategorijama Nemanja Stajković osvojio je zlato, dok su se Lola Jordanov i Višnja Blagojev okitile zlatnom, odnosno bronzanom medaljom. Za Srbiju su trčali i Milković Filip, Sejdović Alen, Ikić Aiša, Jugović Iskra, Ilić Strahinja, Popović Lazar i Jaćimović Tara.

Na turniru u odbojci, svojom igrom i odnosom prema protivniku sve su oduševili dečaci iz ekipe “Crnjanski” koji su se okitili zlatnim medaljama. Odbojkašice iz Čačka osvojile su bronzanu medalju.

Uspešni su bili i stonoteniseri iz Srbije. Vanja Gerginov osvojio je zlatnu medalju. Srebrna odličja izborili su Saša Dragin i David Čapanda, dok su treće mesto i bronzane medalje osvojili Nina Starčević i Nikola Vranjanac. Odlične mečeve odigrali su i naši ostali takmičari, Radojičić Nađa, Aksentijević Jelena, Knežević Slađana.

Najuzbidljivije je bilo na turnirima u malom fudbalu. U mlađim kategorijama ekipa “Srćkovo jato” osvojila je bronzanu medalju, u starijim kategorijama ekipe iz Srbije okitile su se srebrnim medaljama. Srebro u Kruševac i Surdulicu donose ŽFK “Napredak”, odnosno ekipa “Kolumbija”.

Odlične utakmice odigrane su i na turniru u rukometu. U konkurenciji dečaka ekipa “Metaloplastike” zauzela je drugo, dok je kod devojčica ekipa “Umčari” osvojila treće mesto.

Pored sjajnog basketa koji su pokazale ekipe iz sve tri zemlje, ovaj turnir obeležilo je i navijanje u kom su se istakli najmlađi Čačani, inače učesnici turnira “Lino između dve vatre”. U svakom trenutku bili su tu da daju podršku ekipama iz Srbije, a oni su im uzvratili odličnim rezultatima. “Šomijeva banda”, momci iz Čačka osvojili su drugo mesto, dok su u konkurenciji devojčica dominirale ekipe iz Srbije – treće mesto osvojila je ekipa “Bucko mouse”, dok su se basketašice ekipe “Alo Požega” bile pobednice turnira u basketu 3x3, pobedivši ekipu iz Šibenika. Za Srbiju su na ovom turniru igrali i basketaši iz ekipe Košarkaška akademija "021", ali nađalost, zbog povrede jednog od igrača nisu odigrali turnir do kraja.

Poslednji takmičarski dan obeležeili su šahisti. Zlatne medalje osvojili su Anastasija Vojinović, Novak Dumbelović i Una Babić, srebrne Konstantin Mandraš i Jovan Stevanović i bronzane Mila Radenković, Marko Milanović i Justina Milošević. Malo je nedostajalo da se i ostali predstavnici Srbije Radenković Lena, Ilić Mihajlo, Ćirković Vuk, Janković Tamara i Leskovac Nikola okite medaljama.

Tokom prethodnih meseci gotovo 250 000 dečaka i devojčica učestvovalo je na više stotina turnira u sve tri zemlje učesnice Igara – Srbiji, Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. U Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih kažu da su ponosni na sportske rezultate koje su postigla deca iz Srbije, ali da je još veći uspeh što su deca i ovoga puta pokazala ono najvrednije – fair play, toleranciju, poštovanje protivnika i što su shvatila misiju Igara – spajanje dece regiona, tako da su slobodno vreme provodili družeći se vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je:

- Zajedno kao jedan tim uspeli smo da pokažemo da deca najlakše nalaze zajednički jezik. Prezadovoljni smo kad pogledamosve ono što smo uradili tokom sezone koja je iza nas i evo na najlepši način smo je završili ovde u Splitu gde su dominirali fair play i prijateljstvo. Čestitam svoj deci na postignutim uspesima. Deci Srbije veliko hvala što su sve nas iz tima Srbije, svojim ponašanjem i uspesima učinili ponosnim. Veliku zahvalnost što ova najlepša sportska priča traje i što je za decu sve besplatno dugujemo našim sponzorima i gradovima prijateljima Igara.

Osnivač i predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić i ovoga puta je istakao da su mu kada dođe završnica osećanja pomešana:

- Žao mi je što smo stigli do kraja sezone, a opet sam srećan i ponosan na ono što Sportske igre mladih rade za decu iz sve tri zemlje. Puno mi je srce kad u razgovoru sa njima čujem da su stekli nove prijatelje, da žele ponovo doći u Split. Zato, kraj ove sezone za sve nas u timu znači da odmah moramo krenuti sa pripremom sledeće i da uz podršku Vlada sve tri zemlje i naših sponzora, deci regiona i dalje pružimo mogućnost da se druže, bave sportom i šire toleranciju i fair play.

Marić je dodao da je u planu da se Igre prošire i da od naredne godine na igrama budu i deca iz Slovenije.

Ova sezona Igara donela je deci neke nove sadržaje, a najvažnija je ekološka radionica “Zero Waste – budi deo igre – čuvajmo našu planetu”, gde je akcenat bio na reciklaži i značaju svakog pojedinca na očuvanju životne sredine. Šta su to SIMOVCI radili i šta je najvažnije u reciklaži mogli su da vide i svi koji su prisustvovali svečanoj završnici. Da im je ostalo snage i energije iako je iza njih pet uzbudljivih dana, deca su pokazala i na takmičenju u “navlačenju konopca”.

Svečanom zatvaranju Igara prisustvovali su i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, pomoćnici gradonačelnika Čačka Miroslav Petković i Miloš Stevanić, većnica grada Niša Marija Randjelović i pomoćnik predsednika opštine Arilje Nebojša Kaljević.

Spektakularan vatromet označio je kraj 26. sezone Sportskih igara mladih, a poklon svim SIMOVCIMA bio je koncert Luke Nižetića.