PRAZNIK PRIJATELJSTVA NA ZLATIBORU

Opština Čajetina, šestu godinu zaredom domaćin je Karavana radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Dečaci i devojčice od prvog razreda osnovne, do prvog razreda srednje škole, takmičili su se u četiri sportske discipline.

PRAZNIK PRIJATELJSTVA NA ZLATIBORU

sub, 20. maj 2023.


Ceremonija svečanog otvarnja i paljenje plamena prijateljstva održani su na Kraljevom trgu. Prisutnu decu je u ime opštine čajetina pozdravila pomoćnica predsednika za odnose sa javnošću Marija Jeremić:

- Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u svoje ime i u ime opštine Čajetina, zadovoljstvo nam je što ste danas ovde da kroz sport negujemo one prave vrednosti, prijateljstvo, solidarnost, poštovanje. Važno je da budemo dobri drugari i prijatelji, jer to ostaje za ceo život, a to su vrednosti koje su nam naši preci ostavili. Na nama je da ih ispoštujemo i da budemo, pre svega, dobri ljudi. Opština Čajetina ulaže značajna sredstva za sport i kulturu, u prilog čemu ide i činjenica da se na Zlatiboru, brojne domaće i strane ekipe pripremaju za velika takmičenja i postižu sjajne rezultate. Sigurna sam da će neko od vas da postane profesionalni sportista i ostvarivati dobre rezultate upravo zato što potiče iz ovih krajeva. Danas pokažite fer-plej i drugarstvo, jer rezultati su važni, ali ne i presudni.

 Predsednik Sportskog saveza Čajetina Zoran Udovičić izjavio je da je ponosan na mladost opštine Čajetina i da se nada da će deca koja su danas učesnici Sportskih igara mladih jednoga dana biti novi šampioni opštine Čajetina u kojoj trenutno radi 20 sportskih klubova.

Direktor takmičenja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Filip Komarica ukazao je na veliko prijateljstvo Igara i opštine Čajetina:

- U opštini Čajetina i Sportskom savezu, Igre i deca imaju velike prijatelje. Zahvaljujem vam se na podršci čestitam na svemu što radite ne samo za decu Čajetine, već i za decu Srbije. Učesnicima želim mnogo sreće na takmičenjima, a mi odrasli ćemo biti najsrećniji ako vi odete danas odavde sa novim drugarima i prijateljima.

Baklju prijateljstva sa maskotom Igara, lavom Viktorom poneli su Vanja Mićić, Stefan Janković i Vukašin Vilotijević.

Takmičenja su održana u disciplinama 3x3, Lino između dve vatre, Coca-Cola za dečake i devojčice, mali fudbal za dečake 2012. godište i mlađe i atletika.

Priliku da prvi istrče 60 metara na atletskoj stazi imali su dečaci i devojčice iz PU “Radost” Čajetina. Inače, u ovoj discipline bilo je preko stotinu učesnika, a medaljama su se okitili i izborili plasman na Regionalno finale Lazar Vranić, Đorđe Niković, Stefan Janković, Kulučev Anja, Iskra Gatović, Marija Čanić, Slobodan Milinković, Marko Žunić, Nikola Vulović, Petra Smiljanić, Teodora Matović i Teodora Jovanović. Basketaše Čajetine na Regionalnom predstavljaće ekipa “Mismatch”. Gosti na Zlatiboru bili su dečaci i devojčice iz Bajine Bašte koji su odneli pobedu u obe kategorije igre “Lino između dve vatre”, zlatne medalje su osvojile ekipe “Zmajevi” i “Jarani”.

Najviše ekipa takmičilo se na turniru u malom fudbalu. U kategoriji dečaka 2012. godište i mlađi plasman na Regionalno finale izborila je ekipa “Šampioni”, dok pobednici Coca-Cola u konkurenciji devojčica ekipe “Fudbalske legend”, a gosti iz Bajine Bašte, ekipa “Sloga” bili su najbolji u konkurenciji dečaka.

Regionalno finale održava se 13. juna u Čačku. Od 10. jula Banja Ždrelo biće domaćin najboljim SIM-ovcima iz Srbije, dok je u drugoj polovini avgusta Međunarodna završnica na kojoj će se družiti pobednici Državnih finala iz sve tri zemlje učesnice, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.